Paren

Lucie Bartel

Coaching - Zijnsoriëntatie

Begeleiding paren

De moderne relatie moet zowel veilig zijn als spannend, zowel geborgenheid als vrijheid bieden, zowel rustplaats zijn als het aanzetten tot ontwikkeling. Daarnaast ook sexueel en mogelijk spiritueel bevredigend. En mogelijk moet dit ook nog gecombineerd worden met een warme en stimulerende plek voor opgroeiende kinderen; het is niet niks wat we van onszelf en elkaar vragen. Hans Knibbe noemt de huidige relatie ook wel een 'modern klooster'. Hoe kunnen we leren om partner te zijn in een moderne relatie? Wat hebben we daarbij nodig? Inzicht in de mechanismen en krachten die ons aansturen is daarvoor belangrijk. Wat gebeurt er eigenlijk in een betrokken partnerrelatie? Waarom zijn we soms bang voor onze partner, waarom stellen we zulke onredelijke eisen, waarom trekken we ons terug, waarom zijn we soms zo ongelofelijk kwaad? Allemaal vragen waar we ons vaak niet eens van bewust zijn, laat staan dat we ernaar willen kijken.

 

In relatiebegeleiding staan we stil bij de patronen die er zijn in de relatie; vaak trekt de één zich terug en blijft de ander vragen of zelfs claimen, zonder dat nou echt te willen, maar zo loopt het gewoon.

Crises in relaties zijn een goed moment om samen met iemand te kijken, omdat een reden van een crisis vaak is dat je niet meer 'ziet' hoe je eruit kunt komen. Begeleiding zoeken kan op zo'n moment heel verhelderend zijn omdat de noodzaak groot is om ook echt stil te gaan staan bij wat er precies speelt. Samen kijken, aan elkaar laten zien waar de pijn en onzekerheid zit, is een manier om elkaar opnieuw te leren kennen en zien. In een intieme relatie open je je op een diepe manier voor elkaar. Dat kan ook (oude) angsten oproepen voor binding of verlating. Het is vaak heel moeilijk om je partner deze angsten te laten zien omdat dat 'zwak' voelt en niet echt aantrekkelijk. Angsten en boosheid worden vaak 'onder tafel' geschoven, maar bepalen wel de toon.

Zijnsgeoriënteerde begeleiding is erop gericht alles in het licht te zetten, waar te laten zijn wat er leeft, in jezelf, je partner en je relatie.

 

Hoe ziet een sessie eruit?

We beginnen met een korte meditatie; tot rust komen en stilstaan.

Daarna kijken we naar de vraag van dat moment. Daar gebruik ik allerlei verschillende methodieken voor en we kijken wat het best bij jullie past. De sessie eindigt met een korte terugblik. Het belangrijkste is dat het jullie traject is, het gaat over jullie leven.

Je maakt een kort reflectieverslag van iedere sessie. Daarmee kijken we iedere sessie even terug naar de voorgaande en zo ontstaat een duidelijke lijn in het verloop.

 

De structuur van een traject

- Kennismakingsgesrek (gratis)

- 1 á 2 sessies intake en afspraken over de eerste 5 keer.

- Na 5 keer evaluatie en afspraken over een eventueel vervolg en hoe dat eruit kan gaan zien.

 

Kosten

€ 85 excl. BTW per sessie van anderhalf uur

 

Literatuur

- 'De tempel van relatie' van Hans Knibbe

- 'De weg van het hart' John Welwood

- 'Hou me vast' Sue Johnson

- 'Geïnspireerd Leven en Werken' van Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk

- 'De niet-herkende Boeddha' van Hans Knibbe

- 'Discipline van Geluk' Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk.